skip to Main Content

Кои са част от особеностите на град Бургас?

Имоти Ветрен: Особености на град Бургас

Южното българско Черноморие може да се похвали с голям административен, икономически и културен център, който представлява четвъртият по големина град в България. Бургас заема важно стратегическо положение, което не само спомага за развитието на туризма и икономическите връзки с останалите държави, но и дава възможност за развиване на собствена селско-стопанска продукция, заради плодородния район и почва. Всъщност Бургас е единственото морско пристанище в страната, намиращо се в Южна България, и е отдалечен от Варна на 133 км.

 

В непосредствена близост до града се намират и много екологични и културни обекти, които предизвикват интереса на чужденците. Това са Атанасовското езеро, намиращо се на север от града, голямото Бургаско езеро, което е от запад, и Мандренското езеро, разположено на югозапад от Бургас. Местността е със сравнително ниска надморска височина, която варира от 2 до 27 метра, което предразполага към мек и сравнително постоянен климат, без особено големи амплитуди.

 

История на град Бургас

Началото на Бургас е скромно, но то говори за невероятния напредък на града за последните две столетия. Данните показват, че тук през 1844 г. са живели едва около 2000 жители, а градчето е било рибарско селище. Само за 40 години, жителите му стават 5864 души, а в началото на миналия век (1900 г.), те вече са нас 11 хиляди. Сегашното четвърто място между най-големите градове в България Бургас получава през 1992 г. с население от 190 057 души, което непрекъснато се разраства. Не случайно градът печели няколко поредни години наградата „Най-добрият град за живеене“.

Разрастване на Бургас

Бургаското пристанище също се разшири и специализира в редица индустрии, които включват машини, метали, риба, въглища, нефт, торове и др. Тук капацитетът и натовареността е голяма, като се има предвид, че цели 60% от морския стокооборот на страната минават именото през това пристанище. Тук има място за акостирането на повече от 80 кораба, което го прави главен пункт за внос и износ.

Освен Бургаското пристанище, самият град също разширява територията си, като приобщава към града и прилежащите села, като Ветрен, Банево и др. Благодарение на това имате възможност да закупите имот в тези ново приобщени квартали на Бургас на изгодни цени, без да се налага да живеете в блок. Ако това предложение за инвестиция ви се струва интересно, проверете наличните имоти в крартал Ветрен  Бургас.

Back To Top